Cikksorozatunk második részében azt taglaltuk, hogy milyen kritériumok alapján válasszunk lakberendezőt, és miként készüljünk a vele való találkozásra. Ebben a részben pedig kielemezzük, hogy milyen szempontok, igények és lehetőségek mentén induljon el a folyamat, amit lakberendezésnek hívunk, és sorra kerülnek a lakberendező munkájának részletei is.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


A lakberendező feladata a változtatási lehetőségek számbavétele, ezek költség- és időigényének meghatározása. Fontos szempont lehet az elkészült terv megvalósítására rendelkezésre álló pénz és idő, hiszen ezek nem elhanyagolható mértékben befolyásolják a végeredményt.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


Első lépésben leendő otthonunk helyiségeit és azok kapcsolatait kell megtervezni. Itt fontos meghatározni, hogy hol töltünk el több időt, hol kevesebbet, mennyi könyvünk van vagy más fontos tárgyaink, amelyeknek kiemelt helyet szánunk, zuhanyozni szeretünk vagy kádban fürdeni, az ágyban olvasunk-e vagy egy kényelmes fotelben, a nappaliban. Ezek mind befolyásolják, hogy a lehetőségek maximális kiaknázásával mindennek elegendő és ideális helyet találjunk a lakóhelyiségeinkben.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


A következő lépések még több egyeztetést és együtt gondolkodást igényelnek, hiszen a világítás, a konnektorok, a burkolatok, a falszínek milyenségén kívül még számos egyéb kérdés felvetődik a tervezés folyamatában.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


A bútorok alaprajzi elhelyezésére a lakberendező jó esetben többféle variációt is kidolgozhat, amelyek közül a jó használhatóság és térkihasználás szempontjait is figyelembe véve választja ki a megrendelő a végleges változatot, a megvalósításra szánt tervet.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


A világítás és a hozzá tartozó kapcsolók, valamint a konnektorok elhelyezése még a burkolás és falfestés előtt meg kell, hogy megtörténjen.
Fontos még, hogy minden munkafolyamat után vegyük szemügyre az elkészült munkát a lakberendezővel közösen, mert az esetleges változtatásokat ilyenkor még könnyebben megoldhatjuk. Legjobb, ha folyamatosan követjük az eseményeket, a tematikus tévécsatornákon szereplő „add nekem a kulcsod, 2 hét múlva vár az új lakás” átalakítások a való életben csak a legritkább esetben működnek.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


Miben segíthet a lakberendező?
Kaphatunk tőle hasznos tanácsokat a tereink megfelelő kihasználására, összképének javítására, biztosan jól informált a beszerzési helyeket tekintve is, ezzel sokszor nemcsak pénzt, hanem sok időt, és utánajárást is megtakaríthatunk magunknak.
Világítástechnika területén, a hangulatfények és a központi megvilágítás helyének kiválasztásában is hasznos meghallgatnunk a lakberendező véleményét.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


Ha ragaszkodunk egy régi családi bútordarabhoz, de bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan illesszük új otthonunk stílusához, szintén bátran kérjük szakember segítségét.
Ha éppen a komplett munka kivitelezésére nincs elég anyagi fedezetünk, a lakberendező segíthet egy célszerű ütemterv elkészítésében.

Mi is az a lakberendezés? – III. rész


A lakberendező feladatai és „szakterületei” tehát meglehetősen szerteágazók. Ne essünk kétségbe, ha mindehhez nem értünk mi magunk. Kérjük bátran szakember segítségét, a végeredmény bennünket fog igazolni!