A szó, amit a magyar nyelvben alkalmazunk erre a helyiségre, nem teljesen mutatja meg igazán, hogy mennyi mindenre lehet „használni” a jól megtervezett és kialakított nappalit. Az angolok azt mondják, hogy „living room”. Ez a kifejezés már sokkal jobban elmondja, hogy mennyi tartalmat lehet belesűríteni ebbe a helyiségbe.




Ez az a hely az otthonunkban, ahol élünk, vendégeket fogadunk, hódolhatunk a hobbinknak, itt gyűlik össze a család közös filmnézésre, beszélgetésre, kártyázásra. Ha nem rendelkezünk külön könyvtár- és moziszobával, akkor valószínűleg itt kapnak helyet a könyveink, a DVD-gyűjteményünk, és vannak otthonok, ahol zongora, teljes hifi-berendezés vagy házimozirendszer is a nappali része.

Gondos tervezéssel mindennek találhatunk helyet, és a megfelelő színek, bútorok, világítás és kiegészítők kiválasztásával még olyan helyiségben is elkerülhetjük a zsúfoltság érzését, ahol egyébként a rendelkezésre álló tér nem túl nagy.


Vegyük sorra, hogy milyen szempontok alapján alakíthatunk ki szemlélőnek és használónak egyaránt kellemes és élhető teret a nappaliban.

  • Bútorok és funkciók

Minden jó tervezés alapja, ha rögtön az elején tudatosítjuk magunkban, hogy milyen funkcióknak szeretnénk az adott helyiségben feltétlenül helyet adni.
Sokszor kényszerülhetünk kompromisszumokra, hiszen a rendelkezésünkre álló térben nem biztos, hogy egyszerre lesz helye a nagyméretű kanapénak és a különálló fekvőfotelnek, amely remek hely lehetne a kényelmes olvasgatáshoz. Ilyenkor jó megoldás a funkciók összevonása. Kényelmes kanapén ülve például ugyanolyan jól lehet beszélgetni, filmet nézni és könyvet olvasni is.
A berendezés során vegyük figyelembe, hogy a bútoraink legyenek jól körüljárhatók, ne essenek bele a fő haladási útvonalakba és kerüljük a zsúfoltságot.
Legyen kiszolgálva a kényelmünk. A párnák nem elsősorban és kizárólag díszpárnák legyenek, hanem segítsék elő a kényelmes elhelyezkedést a kanapén vagy a fotelban.
Lehet lábtartónk is. Ha jól választjuk meg a magasságát, használaton kívül sem foglal majd sok helyet, mondjuk egyszerűen betolható a lerakó asztal alá.

  • Tárolni kívánt tárgyak és eszközök

A nappaliban sok mindennek kell helyet találnunk. Olyan tárgyaknak és eszközöknek, amelyeket a használatuk ehhez a helyiséghez köt elsősorban. Könyvek, magazinok, CD- és DVD-gyűjtemény… Az elrendezésükkel rendezett összképre törekedjünk. Használjunk bátran szokatlannak tűnő megoldásokat. A könyveink nemcsak faltól falig, padlótól plafonig beépített könyvespolcon lehetnek jó helyen. Kedvenc olvasmányainkat tárolhatjuk gyümölcsös rekeszekből, vagy éppen régi fiókokból kialakított polcokon is. Ugyanígy a magazinokat nemcsak a lerakó asztal alsó polcán lehet tárolni, ahol nem is láthatjuk át, hogy milyen mennyiséget halmoztunk fel az utóbbi években. Tegyük inkább látható és elérhető helyre azokat. Így gyakrabban fogjuk kézbe venni is, akaratlanul még több ötlethez és inspirációhoz jutva általuk.
A CD-ket és DVD-ket próbáljuk meg tematikusan rendszerezni, és felcímkézhető dobozokba elrejteni, mert a sok színes filmplakát a dobozokon könnyen a rendetlen összevisszaság látszatát keltheti, még a legalaposabban átgondolt tárolás esetén is.

  • Fényt mindenhová

A nappaliban is – mint minden más helyiségben – a világítás elhelyezése és a lámpatestek kiválasztása mindenképpen szolgálja a jelen lévő funkciókat. Legyen külön kapcsolható olvasólámpa, mennyezetre irányítható hangulatlámpa, falikarok és mennyezetről lelógó lámpa is, hiszen nem ugyanolyan fényt igényel az olvasás a kanapén, mint mondjuk egy társasjáték vagy kártyaparti az asztalnál.
A kintről jövő fényeket is lehessen többféleképpen irányítani, illetve beengedni vagy kizárni. A jól megválasztott függönyök és árnyékolók sokat javíthatnak egy elsőre ridegnek tűnő szoba hangulatán is.

  • Szórakozás, kikapcsolódás

Mindenkinek mást jelent a szórakozás és a kikapcsolódás. A lehetőségekhez mérten próbáljunk meg a legtöbb felmerülő igénynek eleget tenni. Az már csak a lakók belátásán és toleranciáján fog múlni, hogy nem egyszerre próbálgatják majd a házimozi rendszer hangsávjait és a sarokban elhelyezett zongorát, miközben valaki a fotelban éppen könyvet olvasna...

  • Dekoráció

Ne fukarkodjunk a dekorációs megoldások alkalmazásával. Tegyünk a falra képeket, festményeket, tükröket. A kandallón, vagy egy jól elhelyezett lebegő polcon lehetnek gyertyák, óra vagy az évszak szerinti szezonális dekoráció. Vázában helyezzünk el friss virágokat, és legyenek zöld szobanövényeink is. Ezek mind kellemes hangulatot hoznak a helyiségbe, és élővé teszik azt. A padlóra válasszunk szép, de könnyen tisztítható szőnyegeket. Használatukkal a különböző funkciók helyeit és határait is kijelölhetjük, és megfelelő színválasztással a szoba hangulatát is alakíthatjuk kedvünk szerint.


Vágjunk bele az átrendezésbe, mit veszíthetünk?

Legközelebb az étkezővel foglalkozunk, ami sajnos sok lakásban nem létezik külön helyiségként, így ötleteket adunk a kis helyen való elhelyezésre és a mobilizálhatóságra is.
Tartsanak, tartsatok akkor is velünk!